POTVRZENO. TARAS a DEMI na startce

25.04.2012 10:50

V neděli 29.4.2012 se představí v prvních letošních startech tříletí TARAS (POL) na trati 2400m ve 2. dostihu (14,30 hod.) a DEMI na trati 1400m ve 4. dostihu (15,30 hod.). Oba povede žk. Daniel Zurynek, který už s TARASEM má zkušenost z loňského roku.

 

TARASOVI bude konkurenci v dostihu III. kategorie tvořit 9 koní například i potomek Registany REAPER(GER) v tréninku jak jinak než Č. Olehly. Soupeřem mu bude i KAPTAH(IRE) trenérky Blažkové, který si již letos připsal na úvod hned jedno vítězství. Úspěšná už letos stihla být i jediná klisna v poli SICÍLIE trenérky Vocáskové.

 

DEMI bude startovat v dostihu IV. kategorie, kde je pole startujích poměrně vyrovnané a které většinou tvoří koně, kteří ještě v dostizích nenasbírali buď žádné nebo minimum zkušeností. Výjimku tvoří DŽIDDAH trenéra Fr. Zobala a ROMANTIQUE ROUGE(FR) trenéra E. Kotába. Zajímavým koněm v tomto dostihu je debutující REAL WINNER (Fairlypi(IRE)-Reálka (Najoom(IRE)) z rodiny legendární REDAKTY, která byla matkou např. skvělého REGULUSE, vítěze Českého Derby 1995.

Jediné České derby, které neproběhlo na závodišti ve Velké Chuchli, se konalo v roce 1995. Z důvodu platební neschopnosti tehdejšího pražského pořadatele rozhodlo vedení českého turfu, po Velké jarní ceně, přesunout další část sezóny do Karlových Varů. Vrchol sezóny se odehrál na rozmáčené dráze a v nevýznamném čase 2:42,8, s dodnes rekordním náskokem patnácti délek dominoval napajedelský rodák Regulus, stejně jako Lykeion před čtyřmi lety hájící barvy stáje německé majitelky Nicoly Ahrend. František Vítek ziskem šestého vítězství v derby vyrovnal trenérský rekord Jaroslava Maška, v hnědákově sedle dosáhl životního úspěchu žokej Libor Šindar. Vítěz Velké červnové ceny, která se pro změnu konala ve Slušovicích, Cerberus bral třetí honorář za anglickým rodákem Zain Dancerem. Regulus byl pozdní typ, jen průměrný dvouletek svého prvního vítězství docílil až měsíc a půl před derby v dostihu nejnižší kategorie, pak však jeho výkonnost prudce vzrostla a dva týdny před nejdůležitějším dostihem už lehce ovládl přípravnou Cenu Becherovky. Syn Koně roku 1976 Lincolna a trojnásobné klasické vítězky z roku 1984 Redakty pak svou vysokou třídu potvrdil i v St. Leger, jako teprve čtvrtý vítěz derby získal titul Kůň roku a stal se plemeníkem. (převzato z www.dostihy.cz)