Třešnička na dortu se nekonala

17.10.2012 14:49

Motto:

"Neúspěch nás učí, že porážka se dá přežít. Neuspět není ostuda. Ostuda je bát se vstát a zkusit to znovu."

                                                                         (převzato.)

Výsledek ve Velké Pardubické mohl být tou pomyslnou třešničkou na dortu v letošní sezóně osmiletého TREZORA, ke kterému směřoval vlastně jeho celoroční tréninkový plán. Ačkoli již velkým úspěchem jsou jeho vítězství hned ve dvou kvalifikacích na VP (26.5. a 18.8.2012), jak v přímém přenosu před startem složil poklonu komentátor Trezorově trenérce za udržení výtečné formy koně po celou dostihovou sezónu, očekávalo se však, že tuto sérii završí letos právě při Velké.

Noční déšť a sobotní stav dráhy 5.9 (měkká) příliš nepotěšil, ale jinak vše probíhalo podle plánu. Liam Treadwell dojel v rámcovém dostihu druhý s klisnou Sešlost a hlavně bez pádu a zranění. Trezor byl ve výborné formě i náladě, do té doby než se vydal na dráze za pozdější vítězkou Orphee des Blins.

Mohutná klisna se již v padocku nedala přehlédnout, ale slova zákulisí, že v kvalifikaci (stejné, ve které vyhrál v srpnu Trezor) došla třetí a distance Velké je pro ni dlouhá, ji mezi favority nezařadily. Její famózní výkon však osvětlil až po dostihu majitel Jiří Trávníček, který prozradil tréninkové metody trenéra Wroblewského, jež přirovnal k tréninku maratónského běžce.

Nejtěžší dostih kontinentu s časem 09:13,39 na podzimní notně promáčené půdě, kdy Trezor s ž. Liamem Treadwellem se snažili neztratit kontakt s vedoucí v neuvěřitelném tempu jdoucí klisnou, která od Velké vody ještě vystupňovala náskok, a příliš nemysleli na trenérčino ordre - pošetřit síly do závěru dostihu, se tak stal pro Trezora ještě těžší a na stupně vítězů i přes tolik skvěle rozehranou hru nedosáhl.

Stejně to vidí i v komentářích k letošní Velké:

Sport.Aktuálně.Centrum:

Více si Orphee des Blins  hlídal jen Liam Treadwell v sedle druhého favorita Trezora, který se záhy posunul na druhé místo a tam setrval větší část dostihu. Protože Faltejsek chvílemi odskočil o několik délek, Trezor tím prakticky vodil a rozdal cenné síly.

Galopp-Reporter:

Hrdina dvou letošních kvalifikací Trezor (3,2:1) většinu dostihu stíhal vedoucí Orphee Des Blins. Liam Treadwell to ale s touto taktikou asi trochu přehnal a v závěru odcouval na osmé místo.

Dostihový svět:

Britové ve Velké: Reveley potěšil, Treadwell zklamal

Z ostrovanů nakonec zklamal jediný, a to ten, který byl původně pasován za spolufavorita. Liam Treadwell předvedl s Trezorem velmi dobré výkony v kvalifikacích a báječně si vedl také v předchozí Ceně Labe, jenže ve Velké si vybral slabší chvilku. Tak to viděla i Trezorova trenérka Hana Kabelková. "Pro mě to bylo obrovské zklamání.  Měl koně v dostihu šetřit, aby  zbyly síly na závěr. Místo toho  naháněl pozdější vítězku. A v závěru Trezorovi  bohužel došly síly.  Bohužel mu Treadwell nedal šanci, aby se v dostihu prosadil," komentovala.

 

Pokud by Liam T. v dostihu zvítězil, mohl být po G. Williamsonovi (vítěz VP 1890 s Alphabetem, VP 1893 s Hadnagy, vítěz Grand National 1899 s Manifesto) pouze 2. jezdcem, kterému se podařilo vyhrát Velkou Pardubickou i Velkou národní.

Na stupně vítězů do dotovaného 7. místa však dosáhli všichni přicestovavší ostrované se svými koňmi. Pro Trezora zbylo místo bramborově osmé. Celkově dostih dokončilo 15 koní z 23 startujích. Všichni startující zůstali v pořádku.

 

Nevídaná, ale i natřikrát nevydařená Velká

Ohlasy, se kterými naprosto souhlasíme, na průběh a výsledek letošní VP jsou zaslouženě kladné - nádherná podívaná na skvělé skoky všech koní, výtečný výkon vítězky i dalších koní, většina perfektně připravených koní, výborně skákajících, luxusní překonání Taxisu i úžasně milá bezprostřední radost vítězného jezdce.

Přesto zůstává i jiný úhel pohledu na tento dostih a to jak již ze strany až třetího umístění Tiumena a pan Váni, kdy se rozplynul sen o čtvrtém vítězství v řadě i vítězství na prahu šedesátky, tak ze strany posledního startu legendární bělky Sixteen, který slavně nedopadl (ale musíme dodat, že hlavně že neskočil špatně), tak do třetice i pohled ze strany celého, nikterak početného, realizačního Trezorova týmu. Všechny tyto náhledy mají příchuť hořkosti.

Začali jsme mottem a zakončíme příslovím, které říká, že "Každá mince má dvě strany." a tak srdečně blahopřejeme letošnímu vítězi a nezbývá než věřit, že se mince zas příště otočí.

 

Fotogalerie z Velké pardubické 2012:

https://www.flickr.com/photos/27889831@N05/sets/72157631763202567/show/

https://sport.aktualne.centrum.cz/foto-velka-pardubicka-ve-znameni-velkeho-prekvapeni/r~1adda3a0155211e283bd002590604f2e/